In tegenstelling tot wat verkopers beweren, sterven de vlinders die ter decoratie in een lijstje worden verkocht geen natuurlijke dood.
Ze worden zonder ooit gevlogen te hebben doodgeknepen of vechten tot wel een week lang in een envelopje tegen de dood, ontdekte tv-programma De Keuringsdienst van Waarde.
Veel mensen kopen die ingelijste vlinders juist vanwege de symbolische waarde. Van vrijheid bij een huwelijk of troost bij een begrafenis, zegt de Utrechtse verkoopster Janet Braas:
“Mensen zien er ook iets in, een overleden persoon misschien die heel mooi weg vliegt […] Die symboliek troost wel.”
Maar dat mooie wegvliegen hebben de ingelijste vlinders nog nooit gedaan, want ze worden al doodgemaakt voor ze ooit hun vleugels hebben uitgeslagen, vertelt de Chinese ‘vlinderpreparateur’ Cannan Zhao:
"Als een vlinder net uit een cocon komt zijn de vleugels nog helemaal gaaf. We knijpen ze zachtjes en stoppen ze in een zakje. Als hij bedoeld is om op te zetten moeten we het zo doen."
Bij in het wild levende of in een kas rondvliegende vlinders raken de vleugels snel beschadigd. Volgens vlinderkenners is het dan ook nagenoeg onmogelijk om in de natuur levende vlinders gaaf opgezet in een lijstje te krijgen, zoals verkoopsters als Braas wel denken:
"Als de vlinders dood zijn dan vallen ze op de grond en die vleugels zijn dan dicht en dan worden ze geraapt. Ik ben goed van vertrouwen en dat is wat mijn leverancier mij vertelt en dat geloof ik ook."
De meeste siervlinders komen uit Zuid-Amerika en Azië. Behalve om ingelijst te worden verkoopt de Chinees Zhao ook veel vlinders aan vlindertuinen. En door de verzendmethode sterven die een niet al te aangename dood:
"Daar hebben we een geheime methode voor. Ik zal het je laten zien. Elke vlinder wordt in een apart zakje verpakt. Ze gaan er levend in."
Volgens de kweker kunnen de vlinders het wel een week volhouden in zo'n van kranten gemaakt envelopje.
Bekijk hier de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde.